Sterrenwacht
Door:
Blijf op de hoogte en volg Familie
18 November 2010 | Nieuw Zeeland, Lake Tekapo
Lake Tekapo is vooral bekend vanwege het prachtige meer, het kleine dorpje en het sterren-observatorium Mt John.
Het observatorium is gelegen hoog op een berg en heeft 5 grote koepels met sterrenkijkers, 4 voor de universiteiten voor onderzoek en 1 voor toeristen.
Daarnaast beschikt het observatorium over verblijfruimtes voor personeel en onderzoekers, toiletten, restauratie, enz.
Aangezien er hier in de wijde omtrek geen lichtvervuiling is (door steden, lantaarnpalen, enz) kunnen de sterrenkijkers enorm ver en duidelijk kijken.
Finn en Casper zijn als toeristen met een avondtour naar het observatorium geweest.
We hebben hier geen fotos van want er mocht niet geflitst worden en alles was verder donker of met schemerlicht verlicht (voor de lichtvervuiling).
Het was bijzonder interessant om door de grote sterrenkijker miljoenen sterrenstelsels te bekijken die miljoenen lichtjaren ver van ons zijn verwijderd.
ier staan de echte fotos van hemellichamen die wij die avond (11 november) door de grote telescoop gezien hebben: http://www.frasergunn.co.nz/starwatching_photos/archive/11November2010/11November2010.html
Met een kleinere sterrenkijker hebben we de maan bekeken.
Dat is werkelijk prachtig, je ziet dan heel duidelijk de kraters, de schaduwen van de bergen, enz.
Een van de mensen daar heeft met onze camera ook een foto gemaakt van de maan door de sterrenkijker.
Afgelopen maanden is wel gebleken dat Finn zeer geinteresseerd is in sterren, de zon, en alles wat zich ver in de hemel bevindt.
Dus die avond was voor Finn een hele belevenis, echte wetenschappers met echte grote telescopen.
Casper moest van Finn allerlei vragen stellen (na het vertalen), dat hield niet op.
Voor dat we het wisten was het 23 uur en was het afgelopen, uiteindelijk waren we om 12 uur in de camper.
De volgende dag hebben we nog heerlijk gezwommen in Alpine Springs, een zwembad complex met heerlijk warm, eigenlijk heet water (40C).